Venkohled

S karavanem ve Slovinsku – Bled a Bohinj

V krásné zemi na jižním okraji Alp jsme s Katkou byli už před osmnácti lety. Tenkrát ještě jako studenti, s malým stanem, batohy na zádech, prázdnými kapsami a hlavami plnými plánů. Dnes jsme starší, ačkoli upřímně řečeno, vůbec to na sobě nepozorujeme. Přijeli jsme s karavanem a do kapsy už hluboko nemáme. Navíc už nejsme dva, je nás pět – máme dvě skvělé děti a jednoho (nedobrovolně) dobrodružného psa. Jen hlavy plné plánů stále zůstávají.

Původně jsme chtěli bydlet v kempu Bohinj přímo na břehu Bohinjského jezera. Místo v kempu nelze rezervovat a internetové recenze zmiňují přeplněnost. Doufali jsme ale, že poslední týden v srpnu už by mohlo být volněji. Bohužel nebylo. Už v Bledu byla první cedule informující o plnosti kempu. Nevěřili jsme a dokodrcali se s karavanem až k Bohinjskému jezeru. Kemp plný.

Cestou mezi Bledem a Bohinjským jezerem jsme zahlédli kemp Danica a zkusili jsme to tam. Opět plno, ani jedno volné místo. A nebyli jsme v tom sami, karavanů a obytňáků marně hledajících místo jsme potkali celou řadu. Dál už jsme nejezdili, ale jen telefonovali. Nakonec nás vzali v kempu Šobec kousek od Bledu.

Kemp Šobec, Bled

Když jsme odstavili karavan u příjezdu do kempu a šli si vybrat plac, první instinktivní reakcí byl útěk. Máme rádi malé klidné kempy, Šobec je přesný opak. Asi pět set nejrůznějších COMFORT, SUPERIOR a PREMIUM míst a minimálně dvojnásobek kapacity v nerozparcelovaných volných zónách. Tisíce lidí, karavan vedle karavanu, stan vedle stanu. Rozhodli jsme se zůstat jen nezbytně nutnou dobu a zkusit sehnat místo v nějakém malém kempu v horách.

Nakonec jsme ale zůstali celých osm dní. V kempu Šobec totiž vše funguje perfektně. Záchody a umývárny jsou opravdu čisté, za horkou vodu v pohodlných sprchách se nemusí nic doplácet, celá plocha kempu je pokryta velmi slušnou WiFi. Katka navíc našla pěkné klidné místo mezi stromy, takže nám nic nechybělo. Jen za jednotlivými výlety jsme museli dojíždět.

Soutěska Mostnica a údolí Voje

Mostnica je relativně krátká horská říčka, která ve stejnojmenné romantické soutěsce tvoří četné peřeje a vodopády. Výlet soutěskou Mostnica a údolím Voje k vodopádu Mostnica.

Soutěska Vintgar

Vintgar je 1 600 m dlouhá soutěska kousek od Bledu. Soutěskou vede turistický chodník, často po atraktivních dřevěných lávkách nad vodou. Výlet soutěskou Vintgar.

Piran

Když už jsme byli ve Slovinsku, sjeli jsme na jeden den k moři – do historického centra města Piran. Kromě krásného výhledu z městských hradeb nás ale nic nenadchlo. Máme raději hory a aktivní dovolenou, žádné válení na pláži. Navíc si náš pes na rozpálené dlažbě pobřežní promenády popálil tlapky a zbytek dovolené na nás vrhal utrápené a vyčítavé pohledy.

Okolo jezera Bled

Jezero Bled je údajně turisticky nejnavštěvovanějším místem ve Slovinsku. Když předpověď počasí slibovala takřka celodenní déšť, naplánovali jsme odpočinkový den s procházkou kolem jezera. No, už jsme měli i lepší nápady. Fyzicky to možná odpočinek byl, ale psychicky šlo téměř o týrání. Výlet okolo jezera Bled.

Na paddleboardech přes Bohinjské jezero

Zhruba 25 km západně od Bledu je mnohem krásnější a klidnější Bohinjské jezero. Nachází se na území Triglavského národního parku a je tam opravdu nádherně. Celé jezero jsme přepluli na paddleboardech a kdyby nás nevyhnala bouřka, tak tam možná z jedné krásné skryté pláže na druhou pádlujeme dodnes.

Vodopád Savica

Vodopád Savica je prý třetí nejnavštěvovanější atrakcí ve Slovinsku. Po tlačenicích, které jsme zažili v Bledu, jsme z toho měli docela obavy, ale nakonec to nebylo tak hrozné. Navíc jsme našli moc hezké místo nad vodopádem. Výlet k vodopádu Savica.

Výstup na vrchol Debela peč (2014 m)

Parádní korunou celé letní rodinné dovolené byl výstup na vrchol Debela peč (2014 m) – nejvýchodnější dvoutisícovku masivu Julských Alp.

Závěrem

Za osmnáct let se toho ve Slovinsku hodně změnilo. Kdysi jsme se tu s angličtinou skoro vůbec nechytali, dnes mluví anglicky snad úplně každý. Úroveň služeb je vyšší. Všude je také mnohem více turistů a místa, která byla před osmnácti lety volně přístupná, jsou zpoplatněna vstupným. V Julských Alpách je krásně. Moc rádi bychom se tam ještě jednou vrátili, napříště se ale vyhneme všem turisticky profláknutým cílům.

 

Tagged on:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *