Venkohled

Soutěska Mostnica a údolí Voje

NÁROČNOST

13 km (okruh), 3h 20m, převýšení 335 m. Terén kamenitý, ale snadný.

PARKOVÁNÍ

Parkoviště Stara Fužina, 3 €/hod.

ATRAKTIVITA

Mostnica je relativně krátká horská říčka, která ve stejnojmenné romantické soutěsce tvoří četné peřeje a vodopády. Výchozím místem do soutěsky je malebná obec Stara Fužina. Chvilku jsme rozdýchávali parkovné 3 €/hod., ale během pár dní nám došlo, že je to tu všude standardní sezónní cena.

V centru obce je pěkné infocentrum, kde si můžete vzít praktickou mapku celé trasy. Ze Stare Fužiny je to do soutěsky kousek. Z kraje je nutné zaplatit vstupné.

Dospělí: 3 €

Děti 7-14 let: 1,5 €

Studenti, senioři: 2,5 €

Přes řeku je postaveno několik mostů a stezka vede po obou stranách, takže lze projít něco jako okruh. Říčka je to opravdu krásná, s křišťálově čistou vodou a mnoha hlubokými tůněmi, cestou je co fotit.

Nad soutěskou lze pokračovat do údolí Voje. Jde o náhorní planinu s řadou salaší. Údolím lze opět udělat okruh. Na samém konci údolí Voje je 21 m vysoký vodopád. Kdo viděl třeba Pančavský vodopád v Krkonoších, toho asi vodopád Mostnice neohromí, ale i tak je to zajímavé místo.

Celý okruh nám zabral skoro 3,5 hod., ale část času je potřeba odečíst na poskakování po kamenech vprostřed  řeky a focení. V sezóně (koncem srpna) bylo v soutěsce i u vodopádu nepříjemně hodně lidí, i když v porovnání s tím, co jsme později zažili v Bledu a v soutěsce Vintgar, to ještě šlo.

Tagged on:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *