Venkohled

Výlet k rybníkům u Přelouče

NÁROČNOST

12,5 km (okruh), 2h30m, lehký terén vhodný i pro kola a kočárky.

PARKOVÁNÍ

Velká parkovací plocha v obci Břehy u výchoziště Výrovského okruhu.

Poslední lockdown nás uzavřel v okrese Pardubice. A ruku na srdce, okolí Koněpůlek zase tolik úchvatných výletů do přírody nenabízí. Tak jsme alespoň vyrazili k rybníkům u Přelouče.

Z obce Břehy jsme vyšli po Výrovském okruhu, který kopíruje i trasu pro vozíčkáře. Pro pěší to tak atraktivní cesta není, ale na kolo by byla ideální.

Výrovský okruh

U turistického přístřešku jsme na chvilku opustili značenou turistickou trasu a zašli se podívat k Sopřečskému rybníku.

Sopřečský rybník

Na hrázi jsme se najedli a vrátili se lesem na turistickou značku, která nás dovedla k rybníku Černý Nadýmač. Samotné jméno evokuje všechno možné, ale je to zajímavé a docela hezké místo. Rybník je každé tři roky vypuštěn a poté velmi pomalu napouštěn. Díky tomuto procesu roste na jeho dně řada poměrně vzácných rostlin. My jsme rybník zastihli kompletně vypuštěný. Až se to tu za pár týdnů zazelená, bude to ještě hezčí.

Rybník Černý Nadýmač

Černý Nadýmač je, stejně jako Sopřečský rybník, napájen Sopřečským kanálem, vybudovaným na přelomu 15. a 16. století. A právě cesta podél Sopřečského kanálu je zdaleka nejatraktivnější částí celé trasy. Zůstane i po nás po pěti stech letech něco takhle pěkného?

Sopřečský kanál

Na závěr si holky ještě odhlasovaly cestu kolem rybníka Buňkov. Alespoň jsme zavzpomínali na loňské jaro, kdy jsme tu byli s karavanem. Snad budeme všichni natolik rozumní, abychom se toho čínského neřádu brzy zbavili a mohli zase normálně žít a cestovat.

Rybník Buňkov
Tagged on:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *