Venkohled

10 skvělých českých cestovatelských blogů

#1 Katka cestuje (www.katkacestuje.cz)

1

Katka cestuje a Tomáš fotí. Oba žijí v jihoanglickém Bristolu, odkud vyrážejí za poznáním a nevšedními cestovatelskými zážitky. Z webového zápisníku, který vznikl před třemi lety “pro babičky”, když Katka vyrážela na svoji první velkou cestu na Nový Zéland, vznikl skvěle vypadající a obsahově našlapaný blog s jedinečnou grafickou identitou. Katka totiž píše čtivě, s lehkým humorem a Tomáš k tomu dodává opravdu skvělé fotografie. A kam se můžeme s Katkou a Tomášem podívat? Tak třeba do Japonska, na Somou, do jihokorejského Soulu, na Srí Lanku a samozřejmě i do staré dobré Anglie.

Na závěr si dovolím Katku citovat: “O cestování píšu tak, jak to vidím, vnímám a prožívám. Tedy emotivně, plná nadšení a s obrovskou pokorou ke všem zážitkům, které jsem měla to štěstí prožít.

#2 Večerníčci – Cestopisy pro dobrodruhy (www.vecernicci.cz)

2

Plánovačka a navigátorka Ivetka a dokumentarista Ondra. Sympatická dvojice toho času žijící a pracující na Filipínách na svém blogu nabízí vyprávění, fotky i videa zejména z Jihovýchodní Asie, ale také ze Španělska, Floridy, Kostariky nebo Mexika.

#3 Lucky cesta (www.luckycesta.cz)

3

Lucka je sympatická usměvavá dnes už profesionální cestovatelka, se kterou se můžeme potkávat třeba v Objektivu na ČT, v Travel Journalu na kabelovce HD+ nebo v časopisu Koktejl. Na blog Lucky cesta píše čtivě, upřímně, stručně a k věci.  Z téměř každého příspěvku navíc vyzařuje dobrá nálada. Lucka si cestování zjevně užívá a je to znát.

#4 Cestování s fotografem (cestovanisfotografem.cz)

4

Jak už napovídá samotný název blogu, Cestování s fotografem nabízí především parádní fotky ze všech možných koutů světa. A když říkám parádní, tak myslím skutečně parádní. Honza je opravdový profík a jeho kvalita jeho fotek ční hodně vysoko nad průměr běžných cestovatelských blogů.

#5 Cestovní deník H&M (www.cestovnidenikham.cz)

5

Miloš a Hanča (toho času na Exchange programu v San Franciscu) umně vybírají levné jízdenky a letenky, aby pak mohli cestovat doslova po celém světě, vyprávět o tom na příjemném malém blogu Cestovní deník H&M a své vyprávění ještě  doprovodit řadou pěkných fotek.

#6 Cestuju ráda! (cestuju-rada.cz)

6

Příjemný malý blog Cestuju ráda! sice nenabízí stovky rozsáhlých článků z desítek exotických zemí na druhém konci světa, ale Lucky zážitky z Indonésie, Itálie, Maďarska a Turecka jsou zpracované moc pěkně. A podle posledního příspěvku z cesty do Benátek se zdá, že autorčina vášeň pro cestování nebyla oslabena ani čerstvými mateřskými povinnostmi.

#7 Travel with love (www.travelwithlove.cz)

7

Veronika pracuje jako au-pair na předměstí Dallasu v Texasu. Na blogu Travel with love píše pro své kamarády, známé i fanoušky o zážitcích a cestování po USA. Veroniky články se vyznačují kombinací upřímnosti, otevřenosti a dobré nálady a věřím, že tahle pozitivní osůbka může inspirovat hodně mladých holek, které o podobné životní cestě uvažují.

#8 Pavel a Pavla cestují světem (pavelapavla.cz)

8

S batohy na zádech, zrcadlovkou na krku, očima zvědavě na šťopkách a rozumem v hrsti.” Pavel a Pavla na cestě kolem světa, toho času v baťůžkáři tak oblíbené Jihovýchodní Asii. Sympatická dvojice zřejmě nemá nijak přesný plán cesty, ale svá poznávací dobrodružství si zjevně užívá.

#9 Itchy Feet Diary (www.itchyfeetdiary.com)

9

Míša je nezávislá cestovatelka s vášní pro psaní, která jednoho dne přestala dělat věci jak by měla a začala žít tak, jak chtěla. Itchy Feet Diary je dobře vypadající česko-anglický blog, se kterým se můžeme podívat nejen po Evropě, ale i do Číny, USA nebo Jihoafrické republiky. A i když mě někdy napadá, že Itchy Feet Diary by mohl mít namísto stylizovaných chodidel v logu selfie tyčku, baví mě sledovat, jak se bude Míši projekt dál vyvíjet.

#10 Pájuška na cestách (pajuskanacestach.cz)

10

Pro Pavlínu je cestování koníčkem, kterému se věnuje vedle normální práce v kanceláři. Kromě několika exotických destinací, jako Malajsie, Bahamy nebo USA, je Pájuška na cestách především zajímavý zdroj inspirace pro výlety po České republice a okolních zemích. Líbí se mi entusiasmus, se kterým se Pája cestování i blogu věnuje. Nové články přibývají pomalu každý týden a s nimi vždy i bohatá várka fotek s obligátní selfie tyčkou.